RESEPI CAMPAK-CAMPAK JE NIEY...

Semenjak 2 menjak pindah ke rumah sndri nie n tambahan pula dh tkar status bergelar ibu, interest ku utk memasak dan mencuba resepi baru semakin membara..

KUEY TEOW KUNGFU



Baru-baru niey opismate ajar resepi Kuey Teow Kungfu dan dgn semangat yg berkobar2, last weekend sy pergi ke pasar beli bahan2 utk try wat menu baru niey (coz selama nie tau order kt kedai jerk)

Bahan-bahan yang diperlukan (utk 2 org)

Kuey Teow
4 biji telur
5 sudu tepung jagung
- bancuh tepung bersama semangkuk kecil air
2 biji cili besar
3 tangkai cili api (ikut kesesuaian rasa individu)
3 ulas bawang putih (diketuk)
sayur campur (sy menggunakan brokoli, bunga kubis, karot dan cendawan)
200g daging (diasingkan air rebusan terlebih dahulu)
udang / sotong
sos tiram (secukup rasa)
serbuk lada hitam (secukup rasa)
serbuk lada putih (secukup rasa)
garam (secukup rasa)

Cara memasak:
  1. Pukul telur bersama garam 
  2. Masukkan kuey teow ke dalam aduanan telur
  3. Penyediaan kuah:
    1. Tumis bawang putih, cili api, cili besar, udang, sotong dan daging.
    2. Setelah bahan tumisan kekuningan, masukkan semangkuk air beserta air rebusan daging.
    3. Masukkan juga adunan tepung jagung yg telah likat, kacau sehingga rata supaya tidak berketul.
    4. Masukkan brokoli, karot, dan bunga kubis (cendawan blh dimasukkan setelah kuah hampir masak)
    5. Tutup api.
  4. Siap dihidang..tadaaa.....

....................................................................................................................................................................

PIZZA MAGGI






Bahan-bahan yag diperlukan :

3 biji telur
2 bungkus maggi (perisa kari)
1 btg sosej mushroom (i guna brand ayamas) - dihiris halus

Cara memasak:
  1. Pukul telur bersama serbuk perencah maggi dan hirisan sosej.
  2. Cuci bersih maggi dan rendam sehingga kembang.
  3. Masukkan maggi ke dalam adunan telur.
  4. Panaskan kuali dan masukkan adunan telur dan maggi
  5. Masak dgn api sederhana.
  6. Bentukkan maggi supaya menjadi bulat (ala-ala bentuk piza)
  7. Balikkan dan pastikan kedua2 bhgn cukup masak dan garing
  8. Siap utk dihidang.

No comments:

Post a Comment