Resepi #3 Siakap Masak 3 Rasa

Bahan Utama :-

Ikan
- siang dan cuci bersih ikan menggunakan tepung dan asam jawa - untuk hilangkan bau hanyir ikan.
- Setelah dicuci bersih, lumur ikan dengan kunyit dan garam secukup rasa.

Bahan sos:-
A) 4-5 btg cili besar, 2 ulas bwg merah - di blend
B) nenas dalam tin, ptg nenas kecik2x, 3 biji tomato dipotong dadu.
C) 5 batang cili api/2 sudu besar cili kering (optional klu nk lg pedas kaww)
D) Sos tomato dan garam secukup rasa.

Cara memasak:

Panaskan kuali, masukkan minyak masak (ikut size ikan),
goreng ikan menggunakan api sederhana sehingga garing.
Angkat ikan dan hidang atas pinggan.

Untuk sos, masuk 3 sudu besar minyak masak, tumis bhn A&C sehingga masak.
Setelah diyakini masak, masukkan pula bhn B&D.

Siap dah! Time nk ngap tu baru la curah sos tu atas ikan siakap yg dalam pinggan tadi tu. Untuk hiasan, boleh taburkan daun sup/kucai mengikut kreativiti sendiri.

Tadaa....



This is mine! Baru je semalam masak untuk berbuka. Harini tak tau lagi nak masak menu special ape pulak..
Selamat Mencuba!! (^__^)

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan!


Assalamualaikum wbt..

 Alhamdulillah, sekali lagi kita diberi kesempatan dan nikmat kesihatan oleh Nya untuk bertemu lagi dengan Ramadhan Al-Mubarak. Moga kita terus diberikan kesihatan yang baik dalam menyempurnakan ibadah pada bulan ini. Marilah sama-sama kita raih pahala dan ganjaran yg besar seperti yg telah dijanjikan Allah. Kepada semua umat Islam di luar sana selamat menjalani ibadah puasa yer! Ingat, bulan puasa ni jgnla nak membazir sangat terutama bila membeli juadah berbuka puasa, biarlah bersederhana. Waktu berbuka pula makanlah dgn kadar secukupnya jangan makan sampai tak hengat, nanti Tarawikh pun kandas! Kuikuikui..