Resepi #3 Siakap Masak 3 Rasa

Bahan Utama :-

Ikan
- siang dan cuci bersih ikan menggunakan tepung dan asam jawa - untuk hilangkan bau hanyir ikan.
- Setelah dicuci bersih, lumur ikan dengan kunyit dan garam secukup rasa.

Bahan sos:-
A) 4-5 btg cili besar, 2 ulas bwg merah - di blend
B) nenas dalam tin, ptg nenas kecik2x, 3 biji tomato dipotong dadu.
C) 5 batang cili api/2 sudu besar cili kering (optional klu nk lg pedas kaww)
D) Sos tomato dan garam secukup rasa.

Cara memasak:

Panaskan kuali, masukkan minyak masak (ikut size ikan),
goreng ikan menggunakan api sederhana sehingga garing.
Angkat ikan dan hidang atas pinggan.

Untuk sos, masuk 3 sudu besar minyak masak, tumis bhn A&C sehingga masak.
Setelah diyakini masak, masukkan pula bhn B&D.

Siap dah! Time nk ngap tu baru la curah sos tu atas ikan siakap yg dalam pinggan tadi tu. Untuk hiasan, boleh taburkan daun sup/kucai mengikut kreativiti sendiri.

Tadaa....



This is mine! Baru je semalam masak untuk berbuka. Harini tak tau lagi nak masak menu special ape pulak..
Selamat Mencuba!! (^__^)

No comments:

Post a Comment