Resepi #4 Ketam Cili Mix Telur Ala Bonda

Alhamdulillah.. harini masuk hari ke 6 kita berpuasa. Semoga kita terus diberi kekuatan utk menghadapi hari-hari seterusnya.. Pagini saya nak share resepi yg merupakan favourite suami saya.. *actually semua jenis masakan ketam favourite beliau* Resepi ni saya inspirasikan dari resepi asal air tgn bonda saya..

Ketam Cili Mix Telur Ala Bonda

Bahan-bahan:

3 ekor ketam betina saiz sederhana - disiang dan cuci bersih
2 biji telur ayam 
Sos cili
1 btg serai-dititik
Daun kucai/sup
Belahan limau nipis
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Serbuk kunyit 
Garam 

Bahan kisar:

200 gm cili kering 
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih 
1 cwn air masak

Cara memasak: 

Lumur ketam yg telah dicuci dgn serbuk kunyit dan garam secukupnya.
Panaskan minyak dgn api sederhana, goreng ketam secara "deep fry".
Setelah kekuningan dan agak garing, angkat ketam dan letakkan ke dalam pinggan.

Cara membuat sos / kuah bercili:

Panaskan 3 sudu minyak dalam kuali berasingan dengan api sederhana.
Tumis bahan kisar dan sos cili. 
Masukkan serai. Kacau lagi.
Masukkan garam dan kiub pati ayam secukup rasa.
Setelah diyakini masak, pecah telur dan masak lagi (masak macam kite wat sambal telur pecah) 
Setelah masak, tutup api. Curahkan sos/ kuah di atas ketam yang telah digoreng tadi.
Tabur daun sup/kucai utk hiasan. Saya tambahkan hiasan dgn belahan limau nipis.
Sedia untuk dimakan.


Tadaaa...nie la hasil air tangan saya...licin suami sy kejerkn..


















No comments:

Post a Comment