Resepi #5 Sotong Goreng Celup Tepung

Assalamualaikum.. Lepas upload gambar kt fb pg td, ramai kengkawan yg komen n pm minta resepi sotong goreng celup tepung ni, sorry ye mak bz sket pg ni bkn pe, bz beratur kt bank nak tukar duit raya baru. Ok, tanpa membuang masa, i tepekkan resepi tersebut kat sini yer..

*Jaga ayaq liuq jgn sampai meleleh naaa...hehe*


Bahan-bahan:

7 ekor sotong (size sederhana) - dipotong bulat-bulat
Tepung jagung
Telur 1 biji
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam secukup rasa
Serbuk lada sulah secukup rasa
Serbuk kunyit secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
1 biji limau kasturi

Cara penyediaan:

Cuci sotong dengan asam jawa utk menghilangkan bau. Perap dgn perahan limau kasturi. Toskan.
Pecahkan telur didalam mangkuk, gaulkan sotong.
Tambah garam, serbuk lada hitam dan lada sulah. Untuk yg suka makan pedas, blh tambahkan sedikit sebuk cili/cili kering yg telah dimasak.
Pada mangkuk yg berasingan, gaulkan tepung jagung dan kunyit sekata.

Cara memasak:

Panaskan minyak dgn api sederhana.
Celupkan sotong dgn telur kedalam campuran tepung jagung dan kunyit sehingga tepung melekat.
Masukkan ke kuali.
Goreng sehingga kekuningan dgn cara "deep fry".
Angkat dan sedia untuk dihidang bersama sos plihan.

Tips:

1) waktu ingin menggoreng pastikan minyak betul-betul panas.
2) celup dan goreng sotong sedikit demi sedikit.
3) lebih enak dimakan waktu masih panas.

Selamat Mencuba!! (*___^)



No comments:

Post a Comment