Resepi #5 Sotong Goreng Celup Tepung

Assalamualaikum.. Lepas upload gambar kt fb pg td, ramai kengkawan yg komen n pm minta resepi sotong goreng celup tepung ni, sorry ye mak bz sket pg ni bkn pe, bz beratur kt bank nak tukar duit raya baru. Ok, tanpa membuang masa, i tepekkan resepi tersebut kat sini yer..

*Jaga ayaq liuq jgn sampai meleleh naaa...hehe*


Bahan-bahan:

7 ekor sotong (size sederhana) - dipotong bulat-bulat
Tepung jagung
Telur 1 biji
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam secukup rasa
Serbuk lada sulah secukup rasa
Serbuk kunyit secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
1 biji limau kasturi

Cara penyediaan:

Cuci sotong dengan asam jawa utk menghilangkan bau. Perap dgn perahan limau kasturi. Toskan.
Pecahkan telur didalam mangkuk, gaulkan sotong.
Tambah garam, serbuk lada hitam dan lada sulah. Untuk yg suka makan pedas, blh tambahkan sedikit sebuk cili/cili kering yg telah dimasak.
Pada mangkuk yg berasingan, gaulkan tepung jagung dan kunyit sekata.

Cara memasak:

Panaskan minyak dgn api sederhana.
Celupkan sotong dgn telur kedalam campuran tepung jagung dan kunyit sehingga tepung melekat.
Masukkan ke kuali.
Goreng sehingga kekuningan dgn cara "deep fry".
Angkat dan sedia untuk dihidang bersama sos plihan.

Tips:

1) waktu ingin menggoreng pastikan minyak betul-betul panas.
2) celup dan goreng sotong sedikit demi sedikit.
3) lebih enak dimakan waktu masih panas.

Selamat Mencuba!! (*___^)



Resepi #4 Ketam Cili Mix Telur Ala Bonda

Alhamdulillah.. harini masuk hari ke 6 kita berpuasa. Semoga kita terus diberi kekuatan utk menghadapi hari-hari seterusnya.. Pagini saya nak share resepi yg merupakan favourite suami saya.. *actually semua jenis masakan ketam favourite beliau* Resepi ni saya inspirasikan dari resepi asal air tgn bonda saya..

Ketam Cili Mix Telur Ala Bonda

Bahan-bahan:

3 ekor ketam betina saiz sederhana - disiang dan cuci bersih
2 biji telur ayam 
Sos cili
1 btg serai-dititik
Daun kucai/sup
Belahan limau nipis
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Serbuk kunyit 
Garam 

Bahan kisar:

200 gm cili kering 
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih 
1 cwn air masak

Cara memasak: 

Lumur ketam yg telah dicuci dgn serbuk kunyit dan garam secukupnya.
Panaskan minyak dgn api sederhana, goreng ketam secara "deep fry".
Setelah kekuningan dan agak garing, angkat ketam dan letakkan ke dalam pinggan.

Cara membuat sos / kuah bercili:

Panaskan 3 sudu minyak dalam kuali berasingan dengan api sederhana.
Tumis bahan kisar dan sos cili. 
Masukkan serai. Kacau lagi.
Masukkan garam dan kiub pati ayam secukup rasa.
Setelah diyakini masak, pecah telur dan masak lagi (masak macam kite wat sambal telur pecah) 
Setelah masak, tutup api. Curahkan sos/ kuah di atas ketam yang telah digoreng tadi.
Tabur daun sup/kucai utk hiasan. Saya tambahkan hiasan dgn belahan limau nipis.
Sedia untuk dimakan.


Tadaaa...nie la hasil air tangan saya...licin suami sy kejerkn..